Planetara la masina

On: person Posted By: Baciu Cornel comment Comment: 0 Hit: 447

Planetara-care este rolul ei și care sunt elementele cheie care indică schimbarea acesteia

Ne facem griji când planetara mașinii scoate sunete, mai ales pentru faptul că aceasta pune în pericol buna funcționare a mașinii. Întâlnim destul de des expresia ″Bate planetara″ la mecanicii auto sau la șoferii care au minime cunoștințe de mecanică. Planetara este o piesă întâlnită la toate automobilele, de aceea este important să cunoști mai multe informații despre aceasta pentru a lua măsurile necesare când planetara se strică.

Mai jos vei găsi toate informațiile utile pentru a percepe care este rolul planetarei, care sunt primele indicii că planetara este stricată și ce trebuie schimbat în această situație pentru a avea o mașină funcțională.

Cuprins

Planetara auto și rolul ei

Indiciile-cheie ale planetarei defecte

Cât costă să înlocuiești o planetară

Revizii necesare

Planetara auto și rolul ei

Trebuie să știm că planetara are un rol vital pentru buna funcționare a vehiculului, deoarece face parte din sistemul de transmisie. Planetara este compusă din trei părți: prima parte fiind capul dinspre cutie apoi cel dintre roată (componente înlocuibile) și un ax din fier plin sau gol pe dinăuntru.

Rolul planetarei este cel de a transmite forța și energia cinetică de la motor către roți.

Indiciile-cheie ale planetarei defecte

Consider că este primordial ca fiecare șofer să știe care sunt primele semne ale unei planetare defecte, astfel încât să poată lua măsurile necesare din timp. Cunoscând aceste semne, stresul provocat de zgomotul ciudat produs de planetară poate fi considerabil diminuat. 

Planetarele de regulă au un ciclu de viață destul de lung, însă se pot strica. În unele cazuri, unele componente ale planetarei nu pot fi schimbate separat din cauza modelului din fabrică cum ar fi îmbinările exterioare și interioare.

Durata de viață a planetarei este determinată și de modul în care este șofată mașina, un condus agresiv poate să-i reducă ciclul de viață, acest lucru este valabil în special la mașinile cu tracțiune spate. Mașinile cu tracțiune față sunt mai predispuse la a avea o planetară stricată deoarece se exercită o forță suplimentară asupra articulațiilor.

Nu este indicat să aștepți foarte mult timp din momentul în care „planetara troncăie sau bate″. Acest lucru poate duce la oprirea mașinii, aceasta poate ceda chiar în timpul mersului, putând crea chiar situații stânjenitoare în trafic fiind o neplăcere totală atât pentru șofer cât și pentru restul participanților la trafic. Te sfătuim ca din momentul în care ai observat că autovehiculul prezintă zgomote să mergi la un service auto. Revizia periodică a mașinii este benefică tocmai pentru a evita aceste situații neplăcute.

Zgomotul puternic produs de mașină în timpul deplasării poate fi un indiciu-cheie că ai planetara defectă. Trebuie să ai în vedere că în timpul unui viraj acest zgomot se intensifică, lucru datorat de creșterea vitezei.  De regulă, aceste zgomote sau chiar ”bătăi″ ce se aud în zona roților când mașina este accelerată, când se schimbă vitezele sau la frânare reprezintă indicii clare că mașina ta are o defecțiune. În această situație ai desigur opțiunea de a schimba capul planetarei, însă dezavantajul este că manopera va fi mult mai scumpă. Îți recomandăm să apelezi la un mecanic auto în momentul în care este necesară orice schimbare ce ține de planetară. 

De asemenea, te poți confrunta și cu o planetară uzată datorită vechimii mașinii. În cazul în care burduful este rupt ori ciupit va ajunge să piardă vaselină și va facilita intrarea prafului și depunerea reziduurilor.

Achiziționarea unei mașini second-hand are de regulă minusurile ei: piese uzate, defecte, înlocuite greșit. Trebuie sa ai în vedere că o mașină second-hand necesită mai multă atenție, de aceea este indicat să verifici periodic burdufurile și să eviți să accelerezi agresiv și brusc mașina în momentul în care roțile sunt virate. De asemenea, un alt aspect important de cunoscut este faptul că tripoda este de regulă din cauciuc, material care în timp își pierde elasticitatea. Tripoda reprezintă conexiunea dintre capul de planetară și axul central. 

 Cât costă să înlocuiești o planetară

Cu siguranță acest lucru este important pentru fiecare dintre noi, răspunsul la această întrebare variază în funcție de modelul de mașină pe care-l deții ori de producătorii piesei. Un avantaj din punct de vedere financiar  este faptul că planetarele au un cost relativ redus. Mai jos găsești atașat o listă de prețuri pentru a-ți face o idee care este costul unei planetare. Atenție la faptul că prețul diferă în funcție de modelul mașinii tale!

Planetară compatibil cu Opel Astra G 1999-2009 T98,F70 , Opel Zafira A 1999-2005 T98

Acest produs este aftermarket, nu este original!

Cod OE compatibil: 134116, 170350, 24073, 244044, 304420, 374323, 374770, 90538604, 9117409, 93184258, OP3204, VKJC1659

Tip cutie viteză: Cutie de viteza manuală

Parte montare: Axa față stânga

Lungime [mm]: 595

Dantura exterioară parte roată: 33

Dantura exterioară parte diferențial: 34

Preț 312 Lei

Planetară nouă față 4Matic Mercedes E , C, CLS, S Class

Planetara nouă față 4Matic Mercedes E,C,CLS,SClass

Produsul este nou.

Compatibilitate:

Mercedes E ÂClass W212

Mercedes CLS W218

Mercedes S Class W221

Mercedes C Class W204

Preț 1190

Este important de conștientizat că dacă planetarele nu sunt întreținute corespunzător, te vei alege și cu alte defecțiuni. De asemenea, ai opțiunea de a înlocui doar capul de planetară sau întreaga planetară, dar după cum am menționat mai sus în unele cazuri nu se poate schimba doar un anumit element, ci trebuie achiziționată întreaga piesă.

Revizii necesare 

  Revizia auto este necesară și foarte determinantă pentru a avea o mașină funcțională. Planetara se verifică în cele mai multe cazuri odată cu revizia auto, care este imperios să fie executată conform recomandărilor producătorilor de mașini, după atingerea unui număr de kilometri.

  Este util să se facă revizia conductelor de frână pentru că sunt elemente importante pentru funcționarea bună a vehiculului. Acestea se pot rugini mult mai repede și se vor deteriora dacă circuli într-o zonă umedă.

Cureaua de accesorii merită să i se acorde o atenție deosebită deoarece mașina are servodirecție, curent și aer condiționat datorită acesteia. Dacă ești atent la acest aspect, poți evita multe situații neplăcute.

Ca șofer, poți imediat observa o problemă legată de amortizoare. Mașina nu mai are o ținută bună la drum întins, poți verifica acest aspect cu ajutorul cricului și cu roata scoasă. În acest moment, verifică prezintă scurgeri, dacă sunt umede și de asemenea dacă uleiul din interior iese și nu mai face presiune.

   Sper ca articolul meu să îți îmbogățească considerabil cunoștințele despre planetara mașinii. Consider că acestea sunt aspecte pe care orice șofer ar trebui să le aibă în vedere în momentul în care se confruntă cu o problemă legată de propria mașină. Te sfătuiesc să acorzi atenție celor scrise mai sus și să încerci să ai un mod corespunzător de șofat astfel încât să poți preveni eventualele  situații neplăcute.

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December
To top
Scrie-ne
WhatsApp Chat

Înregistrare cont nou